UITVERKOCHT - Het is een verhaal met een oud thema. Een jongen raakte jong in de ban van muziek en ging naar de beste leraren die hij kon vinden: Ton Koopman en Tini Mathot.
Corelli's concerti grossi zijn klassiekers van het barokorkest. Corelli gaf naast strijkers ook blazers een grote rol. Fabio Bonizzoni schreef er nieuwe trompetpartijen bij: 'n première!
Mozart raakte zijn vaders bemoeizucht zat en vertrok naar Wenen. U hoort zijn laatste Salzburgse en eerste Weense pianoconcerten - op een fortepiano met houten hamertjes. Een klanksensatie!
Monteverdi’s prachtige Maria-vespers blinken uit in onver-schrokken en schitterende gedurfdheid. Voor één middag verandert het Sweelinck Barokorkest de Lutherse Kerk in de San Marco.
UITVERKOCHT Miguel Rincón, meester op gitaar en luit, is een van de indrukwekkendste musici uit onze programmering. Op deze novemberavond komen zijn ontroerende klanken als geroepen!
Giulio Caccini kwam in 1601 met iets compleet nieuws: één solozanger, begeleid door 'n basso continuo. Iris Bouman, begeleid door luitist David Mackor, zingt intieme en virtuoze aria's.
Op deze zaterdagmiddag hoort u de vruchten van een inspirerende week musiceren op het hoogste niveau onder Ton Koopman. Een unieke kans om de sterren van morgen als eerste te horen.
De Mannheimer Schule schreef instrumentale opera's, vol special effects: de Walzer (lang crescendo), de Seufzer (smachtende zuchten) en als klap op de vuurpijl de Mannheimer Rakete!
Het botste op de Romeinse podia in 1707 tussen Corelli, de gevestigde, bescheiden meester, en de jonge hond Händel. Musica Gloria is dit keer zo groot bezet dat we ze naar Den Haag halen.
Praag, stad van opera's en op het platteland de paleizen met orkesten èn componerende kapelmeesters. Tsjechische archieven zitten dan ook vol topmuziek. Due Oratori gaan schatgraven!
Sicilië is een eiland met een enorme aantrekkingskracht. U hoort muzikale reisverslagen van Monteverdi, Marenzio en Lully èn Siciliaanse muziek van D’India, Leo en Alessandro Scarlatti.
Met Membra Jesu Nostri schreef Buxtehude een muzikaal meesterwerk voor de passietijd. Jörn Boysen dirigeert zijn afscheidsconcert vanaf de galerijen naast het kerkorgel.
Benjamin Glaubitz verrast ook in zijn vierde recital bij Musica Antica: naast liederen van Beethoven en Carl Loewe zingt hij ook Schuberts Schwanengesang voor ons!
Beethovens enige oratorium Christus am Ölberge vertelt het passieverhaal uit een zeer persoonlijk perspectief. Peter Van Heyghen combineert het met de Tweede Symfonie.
Barok totaaltheater met poëzie, zang, instrumentale muziek en pantomime; wie anders dan het Tsjechische ensemble Plaisirs de Musique zou ons slotconcert zó feestelijk kunnen geven?
Het publiek was in maart razend enthousiast over Jörns en Tims eigen composities. Musica Antica geeft hen een cadeau: een afscheids- en welkomstconcert met hun eigen solo- en orkestwerken!
Liefde kent vele vormen: passie, devotie en tederheid maar ook wanhoop en ellende. KirstiConsort laat die vormen horen in dit concert met 17de en 18de eeuwse vrouwelijke componisten.