Parels uit het Hoge Noorden

  • 7 december 2017 - 20:15

  • Sociëteit de Vereeniging

  • Slider litografie helsinki

Beschrijving

Schatgraven loont. De fortepianist Ere Lievonen speurde naar Finse pianostukken en vioolsonates van rond 1800 en stuitte op parels die hij in dit fraaie programma aaneenrijgt. Het zijn werken van componisten die een veel prominentere plek in de schijnwerpers verdienen. Neem bijvoorbeeld Thomas Byström. Deze burgemeesterszoon uit Helsinki duikt slechts als figurant op in een enkele voetnoot. Volkomen onterecht, want hij schreef ­prachtige vioolsonates.

 

Partituren van Carl Ludvig Lithander lagen ooit op vleugels in heel Europa. Beluister zijn twee pianosonates en je begrijpt waarom. In deze verrassend sterke stukken klinkt een onmiskenbaar eigen geluid. Met zijn broer Fredrik volgde Lithander compositielessen bij Georg Joseph ‘Abbé’ Vogler. Deze avontuurlijke geest ontwierp nieuwe instrumenten. Met zijn orchestrion, een orgel dat de klanken van orkest­instrumenten kon nabootsen, toerde hij heel Europa door. Rond 1790 voer Vogler per schip naar Groenland, Azië en Afrika om inheemse muziek te bestuderen. Elementen daaruit verwerkte hij in zijn eigen werk. Een Finse volksmelodie nam hij onder handen in een fascinerende variatiereeks.

 

Het best bewaarde geheim van Den Haag

We geven dit concert in een van de best bewaarde geheimen van Den Haag: Sociëteit de Vereeniging, een negentiende-eeuws Sociëteitsgebouw waar de leden wekelijks bijeenkomen, het glas heffen en zelfs kunnen kegelen. Dit historische monument heeft een grandioze en sfeervolle salon die voor kamermuziek ideaal is. Dit seizoen strijken we er voor het eerst neer met twee concerten en repertoire dat voor deze salon gemaakt lijkt te zijn. Je stapt een avond lang terug in de tijd. Het adres is Kazernestraat 38b (schuin achter Hotel Des Indes).

 


Uitvoerenden

Tomoe Badiarova (viool) | Ere Lievonen (fortepiano)


Programma

Carl Ludvig Lithander 

Pianosonate in C-groot 1817 

Pianosonate in fis-klein, opus 15 

Georg Joseph Vogler
Air finnois variée

Thomas Byström
Twee vioolsonates

Fredrik Lithander
Rondo in D-groot ‘La jouissance’

 

Kaarten

€ 26,50 p.p.