De vroegste Nederlandse polyfonie

  • 26 januari 2017 - 20:15

  • Paleiskerk Den Haag

  • Slider omn5  diskantores

Beschrijving

Een primeur. Ensemble Diskantores vertolkt de vroegste Nederlandse polyfonie. De zangers kunnen die meerstemmige muziek op hun lessenaars zetten dankzij Eliane Fankhauser. Zij ontdekte de stukken in Utrechtse manuscripten. Tijdens het concert zal zij vertellen over haar zoektocht en het belang van dit bijzondere repertoire.

 

Door Fankhausers onderzoek blijkt dat de vroege Nederlandse muziekgeschiedenis herschreven moet worden. Tot nu toe namen we aan dat tijdens de veertiende eeuw vooral het grafelijke Hof van Holland toonaangevend was op muziekgebied. Maar Eliane Fankhauser ontdekte dat in die periode ook in Utrecht een verfijnde muziekcultuur bestond. De manuscripten die dat konden bewijzen waren eeuwenlang zoek geraakt. Maar als door een wonder bleven ze bewaard: ze werden op ’middeleeuwse’ wijze hergebruikt als opvulling van leren kaften. Begin vorige eeuw werden de manuscripten ontdekt, maar ze zijn nu pas door Fankhauser bestudeerd. Zij vond daarin middeleeuwse tophits van Machaut en Von Wolkenstein, maar ook prachtig liturgisch repertoire en Middelnederlandse chansons waarin de hoofse liefde wordt bezongen. Dit veertiende-eeuwse repertoire is rijk en vaak verrassend complex. U beluistert bijvoorbeeld een driestemmige en drietalige virelai, met tekst in het Frans, Latijn en Middelnederlands.

 

Het Haagse Ensemble Diskantores specialiseert zich in Middeleeuwse muziek en treedt op in oudemuziekfestivals in binnen- en buitenland. Hun muzikaal leider Niels Berentsen heeft veel onderzoek gedaan naar improvisatie in Middeleeuwse muziek en brengt dat repertoire met verbeeldingskracht tot leven. 


Uitvoerenden

Ensemble Diskantores o.l.v. Niels Berentsen; Eliane Fankhauser, toelichtingen


Programma

Kaarten

€ 23,50 p.p.