Membra Jesu Nostri

  • 27 maart 2021 - 14:00

  • Lutherse Kerk Den Haag

  • Slider plaatje orgel   galerijen

Beschrijving

Op zaterdag 27 maart biedt Musica Antica u de cyclus Membra Jesu Nostri aan, van de Lübeckse organist en Bachleraar Dieterich Buxtehude. De cyclus is een van de belangrijkste Passiecomposities vóór de grote Passies van J.S. Bach, en vormt daarmee een zeer passende vervanging voor de Markus Passion.

We maken van de nood een deugd. Op het eerste gezicht lijkt Buxtehudes intieme cyclus (5 zangers, 4 gamba's, 3 violen, 2 toetseninstrumenten en één violone) niet zo indrukwekkend als een Bach-passie met turbakoren en de voorstelling van de kruisiging. Maar het is een muzikaal meesterwerk en de Lutherse Kerk biedt ons de mogelijkheid om, zoals rond 1700 gebruikelijk was, Membra Jesu Nostri vanaf de galerijen naast het Bätz-orgel uit te voeren èn het grote orgel zelf te gebruiken. Het resultaat is een heel ander, overweldigend klankbeeld dan we gewend zijn van studio-opnames. Ons Barok op Vrijdag-concert op 2 oktober 2020, waarbij studenten van het Koninklijk Conservatorium op vergelijkbare manier een programma uitvoerden, gaf ons een voorproefje. Het publiek vroeg specifiek om meer vergelijkbare programma's.

Voor de bezetting van Membra Jesu Nostri hebben we zowel Haagse musici uitgenodigd als uitstekend jong talent van verschillende conservatoria. Op die manier wordt het dan ook iets echt 'Haags' en steunen  we met deze concerten locale musici. Dat is in deze ingewikkelde tijden zeer belangrijk.

Membra Jesu Nostri wordt op zaterdag 27 maart drie maal uitgevoerd: om 14h00, 17h00 en 20h00 in de Haagse Lutherse Kerk.

 

 

 


Uitvoerenden

Musica Poetica o.l.v. Jörn Boysen


Programma

Kaarten

€ 27,50 p.p.