Hail! Bright Cecilia & King Arthur

  • 19 april 2024 - 17:00

  • Lutherse Kerk Den Haag

  • Slider 1 lionel meunier vox luminis

Beschrijving

HAIL! BRIGHT CECILIA
 
22 November 1692. Een première waar heel Londen naar uitkeek. Henry Purcell, de briljante organist van de Westminster Abbey die ook successen boekte in het theater, had aangekondigd zichzelf te overtreffen in een nieuwe ode aan Sint Cecilia, de beschermheilige van de muziek.
 
Heilig werd Cecilia toen ze in 3de eeuws Rome na een mislukte executie drie dagen door bleef zingen voordat zij aan haar verwonding stierf. Dertien eeuwen later was haar gedenkdag, Saint Caecilia’s Day, uitgegroeid tot een uitbundig feest, met concerten en copieuze banketten. In Londen was het gewoonte dat elk jaar een componist een nieuwe ode om haar te eren schreef, en in 1692 kreeg Purcell dit eervolle verzoek. Purcell stelde zijn opdrachtgevers niet teleur. Hij schreef een dertiendelig meesterwerk van een uur met een voor die tijd spectaculair grootse bezetting. Naast koor met solisten verscheen op het podium een riante batterij aan instrumenten: blokfluiten, violen, cello, luit, orgel, hobo’s, klavecimbel, trompetten, fagot en pauken. Het publiek was bij de eerste uitvoering overdonderd. Meerdere delen moesten worden gebisseerd. Hail! Bright Cecilia geldt als een van Purcells belangrijkste meesterwerken en was voor Händel een inspiratiebron toen hij een kleine halve eeuw later zijn eigen lofzang op de beschermheilige van de muziek componeerde.
 
De Franse dirigent en bas Lionel Meunier, oprichter en artistiek leider van vocaal ensemble Vox Luminis, is een van de meest dynamische artistieke leiders in de historische uitvoeringspraktijk en vocale ensemblemuziek. Geprezen om zijn gedetailleerde, krachtige interpretaties is hij een veelgevraagd gastdirigent en artistiek directeur door koren, ensembles en orkesten wereldwijd.


Uitvoerenden

Sweelinck Barokorkest o.l.v. Lionel Meunier


Programma

Henry Purcell
Ode for St. Cecilia's Day

Kaarten

€ 17,50 p.p.