Hail! Bright Cecilia & King Arthur

  • 19 april 2024 - 17:00

  • Lutherse Kerk Den Haag

  • Slider 1 lionel meunier vox luminis

Beschrijving

HAIL! BRIGHT CECILIA
 
22 November 1692. Een première waar heel Londen naar uitkeek. Henry Purcell, de briljante organist van de Westminster Abbey die ook successen boekte in het theater, had aangekondigd zichzelf te overtreffen in een nieuwe ode aan Sint Cecilia, de beschermheilige van de muziek.
 
Heilig werd Cecilia toen ze in 3de eeuws Rome na een mislukte executie drie dagen door bleef zingen voordat zij aan haar verwonding stierf. Dertien eeuwen later was haar gedenkdag, Saint Caecilia’s Day, uitgegroeid tot een uitbundig feest, met concerten en copieuze banketten. In Londen was het gewoonte dat elk jaar een componist een nieuwe ode om haar te eren schreef, en in 1692 kreeg Purcell dit eervolle verzoek. Purcell stelde zijn opdrachtgevers niet teleur. Hij schreef een dertiendelig meesterwerk van een uur met een voor die tijd spectaculair grootse bezetting. Naast koor met solisten verscheen op het podium een riante batterij aan instrumenten: blokfluiten, violen, cello, luit, orgel, hobo’s, klavecimbel, trompetten, fagot en pauken. Het publiek was bij de eerste uitvoering overdonderd. Meerdere delen moesten worden gebisseerd. Hail! Bright Cecilia geldt als een van Purcells belangrijkste meesterwerken en was voor Händel een inspiratiebron toen hij een kleine halve eeuw later zijn eigen lofzang op de beschermheilige van de muziek componeerde.
 
King Arthur is een semi-opera die gebaseerd is op de legende van Koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel. Purcell weeft betoverende aria's, levendige instrumentale stukken en majestueuze koren samen om de heroïsche en romantische aspecten van de legende te belichamen. Door zijn meeslepende muziek en dramatische verhaallijnen neemt Purcell de luisteraar mee op een epische reis door het mythische Camelot. In deze versie van het Sweelinck Barok Orkest hebben zij een eigen “suite” samengesteld met de mooiste delen binnen een half uur.
 
De Franse dirigent en bas Lionel Meunier, oprichter en artistiek leider van vocaal ensemble Vox Luminis, is een van de meest dynamische artistieke leiders in de historische uitvoeringspraktijk en vocale ensemblemuziek. Geprezen om zijn gedetailleerde, krachtige interpretaties is hij een veelgevraagd gastdirigent en artistiek directeur door koren, ensembles en orkesten wereldwijd.


Uitvoerenden

Sweelinck Barokorkest o.l.v. Lionel Meunier


Programma

Henry Purcell
Ode for St. Cecilia's Day
King Arthur
 
 
SOPRAAN
Mariela Flores Gómez, Yerin Mira, Elena Roce, Līga Zīriņa
 
ALT
Iris Bouman, Sean Haid, Sergio Monsalve Cervantes
 
TENOR
Gabriel Belkheiri, Oscar Sajous, Livio Ticli
 
BAS
Bas Cornelissen, Wessel van der Ham, Ezio Petrancosta
 
TROMPET
Tobias Fehse, Gerardo Gianolio
 
BLOKFLUIT
Hannah Erxleben, Kimia Hadian, Mathilde Aigouy
 
HOBO
Martín Vera Guerra, Laurine Marmi, Narumi Ogami
 
FAGOT
Daphné Franquin
 
VIOOL I
Ciara Sudlow, Wilton Huang, Lydia Kirschenbaum
 
VIOOL II
Jonas Krebs, Marta Atcher Soler
 
ALTVIOOL
Iris Kengen, Fátima Judit Hernández Silva
 
BASSE DE VIOLON
Xander Baker, Judith Fröschl
 
VIOLONE
Alex Felle
 
PAUKEN
Tom Brassart
 
ORGEL/KLAVECIMBEL
Hilda Huang, Sae Goto

Kaarten

€ 17,50 p.p.