De barokke santenkraam

  • 10 oktober 2023 - 20:00

  • Kasteel Duivenvoorde

  • Slider img 3182
  • Slider img 3182
  • Slider img 3182

Beschrijving

DE BAROKKE SANTENKRAAM
 
Antoinette Lohmann en Ro Krauss vonden elkaar in hun gezamenlijke interesse in de orale muzikale tradities in heden en verleden. Beiden zijn gefascineerd door de variatie aan persoonlijke speelwijzen die we juist vaak in de minder gecultiveerde muzikale tradities aantreffen.
 
Het ensemble Fidelkråm houdt zich bezig met de vraag wat de niet officieel opgeleide violisten in het Duitse taalgebied in de 17de en 18de eeuw speelden. We begeven ons hiermee in een wereld waarin weinig tot niets werd genoteerd. Hoe kan je die tot klinken laten komen? Basis is de unieke kennis van Antoinette, deels uit 17de en 18de eeuwse muziek en deels uit volksmuziek, en die van Ro, gestoeld op de orale tradities van de Balkan. Die kennis nemen ze als het uitgangspunt voor hun persoonlijke ‘constructie’ van de orale muzikale tradities in de 17de en 18de eeuw. Ze worden bijgestaan door Pieter van Lier op de bumbass.
 
In dit programma spelen de musici van Fidelkråm (vrij vertaald: santenkraam) op instrumenten uit de volksmuziek. Ze laten zich inspireren door volkse elementen in genoteerde muziek, zoals bijvoorbeeld in talloze bewaard gebleven liedboekjes, maar ook in de muziek van o.a. Johann Heinrich Schmelzer, Georg Philipp Telemann en Johann Sebastian Bach.


Uitvoerenden

Antoinette Lohmann, Ro Krauss en Pieter van Lier


Programma

Kaarten

€ 31,50 p.p.