De Tsjechische schatkamer

  • 26 februari 2023 - 13:00

  • Kasteel Duivenvoorde

  • Slider cembalist ondrej bernovsky und antje becker erhielten als giedde ensemble den sonderpreis des wiener konzerthauses w760
  • Slider kati rev1  1

Beschrijving

Het was een groot succes, het slotconcert van vorig seizoen met muziek van Tsjechische componisten. Niet voor niets, natuurlijk: Tsjechië lag centraal in het Midden-Europese muziekleven met invloeden uit alle windstreken. Praag was een stad van opera's en tegelijk waren er op het platteland de adellijke paleizen met vaak eigen orkesten mèt componerende kapelmeesters. DeTsjechische archieven zitten dan ook boordevol met onontdekte muziek van grote kwaliteit. Bijvoorbeeld muziek van de beste klavecinist van zijn tijd, František Xaver Dušek. Die had een fijne neus voor kwaliteit; hij haalde de 15 jaar jongere Mozart naar Praag, en ontving hem als gast in zijn huis net buiten de stad. Mozart voltooide daar zelfs de Don Giovanni. Dušek past in de ontwikkeling van een steeds vrijere klavecimbelbegeleiding, die uitmondt in de galante stijl van onder anderen  C.Ph.E. Bach.
 
Ondřej Bernovský en Antje Becker moesten wel 'n tijdje wachten, toen hun concert bij ons in april 2020 niet door kon gaan. Maar het is het wachten waard geweest; Due Oratori zijn in die drie jaar nóg beter geworden. Daarom presenteren we hen vol trots aan u op ons eigen paleis ten plattelande, Kasteel Duivenvoorde.


Uitvoerenden

Due Oratori - Antje Becker, traverso en Ondřej Bernovský, klavecimbel


Programma

Werken van
Georg Philip Telemann, Matthias Lefloth, Johan Agrell, František Xaver Dušek, Carl Philipp Emmanuel Bach

Kaarten

€ 29,50 p.p.