Dichterliebe

  • 19 mei 2022 - 20:00

  • Sociëteit de Vereeniging

  • Slider bg

Beschrijving

SCHUMANNS DICHTERLIEBE

Alle goede dingen bestaan uit drieën. Benjamin Glaubitz is een van de meest geliefde zangers uit onze programmering. Dat de jonge stertenor ook in het romantische liedrepertoire helemaal thuis is, liet hij horen in recitals met Schuberts Winterreise en Die schöne Müllerin. Met Schumanns Dichterliebe, opnieuw in de sfeervolle Sociëteit de Vereeniging, maakt hij de cirkel rond.


Schumann componeerde zijn Dichterliebe in 1840 op gedichten uit Heinrich Heines Lyrisches Intermezzo. Hij weerspiegelde de hypergevoelige poëzie in delicate melodieën en miniaturistische chromatiek. Tekst en muziek roepen beelden op van bloemen, dromen en sprookjes. Maar ook schrok Schumann er niet voor terug om de tekst om te gooien als hij een bepaalde cadans
wenste. Zo onstond een liedercyclus die tot de hoogtepunten van het genre behoort. Benjamin Glaubitz is een geboren verhalenverteller en hij staat te trappelen om de Dichterliebe voor ons te komen zingen.


Hiroto Saigusa bespeelt Musica Antica's eigen Duwaer-fortepiano, gebouwd in ca 1830. De heldere, transparante klank van het instrument beviel Benjamin en Hiroto vorige keer zó goed dat ze erop stonden om de Duwaer opnieuw te gebruiken. De tafelpiano werd in opdracht van de schenker in 2017 gerestaureerd door Olaf van Hees Pianoforte Restauratie.


Uitvoerenden

Benjamin Glaubitz, tenor; Hiroto Saigusa, fortepiano


Programma

Robert Schumann
Dichterliebe, op. 48

Kaarten

€ 27,50 p.p.