Markus Passion

  • 31 maart 2022 - 20:00

  • Kloosterkerk

  • Slider jb

Beschrijving

Het was een sensatie. In 2011 dirigeerde Jörn Boysen zijn reconstructie van Bachs Markus-Passion, waarvan alleen het tekstboekje bewaard is gebleven. De aria’s waren al in ere hersteld, omdat de cadans van de lettergrepen verraadt welke eerder geschreven stukken Bach moet hebben hergebruikt. Maar voor de recitatieven en de turba-koren – waarin het volk het woord neemt – componeerde Boysen nieuwe noten, in de stijl van Bach.

Zijn herschepping van Bachs Passion, in opdracht van Musica Antica gemaakt, trekt internationaal de aandacht: uitverkochte zalen in Moskou en Minsk. Opnieuw dirigeert Boysen zijn versie van Bachs Markus-Passion, nog verrijkt met twee extra aria’s, die Bach toevoegde in 1744. De tekst is onlangs in Sint-Petersburg teruggevonden. 

Na het concert in Den Haag reist Boysen met zijn zangers en musici af om de Markus-Passion uit te voeren in Bachs geboorteplaats Eisenach, in het kader van de prestigieuze Thüringer Bachwochen. De opname zal verschijnen op cd, bij Sony.


Uitvoerenden

Musica Poetica & Cantus Thuringia


Programma

Johann Sebastian Bach 
Markus-Passion – versie 1744
(reconstructie door Jörn Boysen)

Musica Poetica & Cantus Thuringia – Muzikale leiding: Jörn Boysen, Evangelist: Benjamin Glaubitz, Jezus: Julian Redlin, sopraan: Marie Luise Werneburg & Anna Kellnhofer, alt: Anne Bierwirt & Christoph Dittmar, tenor: Christian Rathgeber & Alexander Bischoff, bas: Clemens Heidrich & Carsten Krüger

Kaarten

€ 32,50 p.p.