De zeven laatste woorden

  • 18 november 2021 - 20:00

  • Lutherse Kerk Den Haag

  • Slider la spagna

Beschrijving

Rond 1785 ontving Joseph Haydn uit het Spaanse Cádiz een opdracht van een puissant rijke markies die als priester vroom door het leven ging. Hij bestelde bij Haydn zeven instrumentale meditaties voor orkest, bij de zeven kruiswoorden van Jezus. In de Kerk van de Rozenkrans moest Haydns stuk klinken tijdens de preek op Goede Vrijdag. Haydn schreef zeven adagio’s en werkte zijn cyclus daarna om voor piano en ook voor strijkkwartet. Het werk is diep ontroerend en een compositorisch meesterstuk. Op de subtielste manier brengt Haydn contrasten aan, zodat je als luisteraar – ondanks de gedragen cadans van zeven langzame delen – tot de laatste noot aan je stoel blijft gekluisterd. De versie voor strijkkwartet is zeer geliefd. In 1840 voegde de Spanjaard Francisco Asenjo Barbieri er een sublieme fluitpartij aan toe. 

Rafael Ruibérriz de Torres & La Spagna hebben het stof van de fluitkwintetversie afgeblazen en presenteren die in de Lutherse Kerk. De musici van het ensemble behoren tot de meest bevlogen Oude-Muziek-spelers uit Spanje.


Uitvoerenden

Rafael Ruibérriz de Torres & La Spagna –  ​fluit: Rafael Ruibérriz de Torres, viool: Irene Benito & Marta Mayora, altviool: Rosa San Martín, cello: Alejandro Marías, acteur: João Luís Veloso Paixão


Programma

Kaarten

€ 27,50 p.p.