De zeven laatste woorden

  • 12 november 2020 - 17:00

  • Lutherse Kerk Den Haag

  • Slider schermafbeelding 2020 07 15 om 09.10.25

Beschrijving

Concerten "De Zeven laatste Woorden"uitgesteld tot 2021-2022

Tot onze grote spijt moeten we u meedelen dat de concerten van 12 november van 17h00 en 20h00 door La Spanga geen doorgang kunnen vinden. Het ensemble, bestaand uit Spaanse musici woonachtig over geheel Europa, kan door de nationale corona-maatregelen in de landen waar de musici gevestigd zijn èn die van Nederland, niet tijdig en voltallig naar Nederland komen. Zoals bekend heeft Nederland in de beoordeling van vele andere landen code rood gekregen - alleen noodzakelijke reizen erheen zijn toegestaan, en dan nog alleen met verregaande quarantaineverplichtingen. Hierdoor is het logistiek niet mogelijk om de geprogrammeerde musici van La Spagna op 12 november te laten optreden in het aangekondigde Haydn-programma.

 

Met de musici hebben we deze moeilijke kwestie intensief besproken. We hebben afgesproken om het programma met Haydns Zeven laatste woorden uit te stellen en het in de concertprogrammering van volgend seizoen integraal op te nemen. Op dit moment is nog niet duidelijk op welke datum, maar wel dat het concert in het seizoen 2021-2022 plaats zal vinden. Ondanks dat hier sprake is van overmacht als gevolg van de complexe Europese corona-maatregelen, betreuren wij het bijzonder dat we dit prachtige concert op dit moment niet door kunnen laten gaan.

 

17:00 & 20:00 – Rond 1785 ontving Joseph Haydn uit het Spaanse Cádiz een opdracht van een puissant rijke markies die als priester vroom door het leven ging. Hij bestelde bij Haydn zeven instrumentale meditaties voor orkest, bij de zeven kruiswoorden van Jezus. In de Kerk van de Rozenkrans moest Haydns stuk klinken tijdens de preek op Goede Vrijdag. Haydn schreef zeven adagio’s en werkte zijn cyclus daarna om voor piano en ook voor strijkkwartet. Het werk is diep ontroerend en een compositorisch meesterstuk. Op de subtielste manier brengt Haydn contrasten aan, zodat je als luisteraar – ondanks de gedragen cadans van zeven langzame delen – tot de laatste noot aan je stoel blijft gekluisterd. De versie voor strijkkwartet is zeer geliefd. In 1840 voegde de Spanjaard Francisco Asenjo Barbieri er een sublieme fluitpartij aan toe. 

Rafael Ruibérriz de Torres & La Spagna hebben het stof van de fluitkwintetversie afgeblazen en presenteren die in de Lutherse Kerk. De musici van het ensemble behoren tot de meest bevlogen Oude-Muziek-spelers uit Spanje.


Uitvoerenden

Rafael Ruibérriz de Torres & La Spagna –  ​fluit: Rafael Ruibérriz de Torres, viool: Irene Benito & Marta Mayora, altviool: Rosa San Martín, cello: Alejandro Marías, acteur: José Luis Gómez


Programma

Joseph Haydn
De zeven laatste woorden (in een bewerking voor fluit en strijkkwartet van Francisco Asenjo Barbieri)

 

Kaarten

€ 27,50 p.p.