Ode aan Dieupart

  • 28 februari 2020 - 17:00

  • Oud-Katholieke Kerk

  • Slider dieupart

Beschrijving

Bach had de grootste bewondering voor Charles Dieupart, een Franse klavecinist en componist die in Londen furore maakt. Opvallend was Dieuparts kosmopolitische stijl, die Bach bestudeerde door zes van zijn suites over te schrijven. Ze stonden model voor zijn Engelse Suites.

Blokfluitisten zijn Dieupart eeuwig dankbaar, omdat hij fraaie sonates met klavecimbel schreef. Het waren lievelingsstukken van Frans Brüggen. 

Maar Dieupart liet ook zes prachtige sonates na voor klavecimbel en basso continuo die decennialang verontachtzaamd stof vingen. De blokfluitste Isabel Favilla – uit Den Haag – kuste deze meesterwerken wakker door ze als eerste op een veelgeprezen cd te zetten. Twee van die prachtsonates en twee suites van de Franse meester klinken naast Bachs Eerste partita voor klavecimbel in de sfeervolle Oud-Katholieke Kerk. De geliefde Haagse klavecinist Claudio Ribeiro kruipt achter het klavecimbel.

Vorig seizoen veranderden we onze serie Bach op Vrijdag in Barok op Vrijdag. We bleven muziekliefhebbers de kans geven hun week met Oude Muziek te bekronen. Ook bleef het podium gereserveerd voor conservatoriumstudenten en andere jonge talenten. Nieuw was het veelzijdiger programma. Naast muziek van Bach en tijdgenoten programmeerden we ook vroeger en later repertoire. Er viel meer te ontdekken. De reacties waren onverdeeld enthousiast. Barok op Vrijdag blijft. Dit jaar strijken we ook neer in de Oud-Katholieke Kerk. Een schuilkerk met een flamboyant barokaltaar.


Uitvoerenden

Isabel Favilla (fluit), Ronan Kernoa (viola da gamba), Giulio Quirici (theorbe), Claudio Ribeiro (klavecimbel)


Programma

Charles Dieupart

Sonata I en II uit Six Sonatas for a Flute with a Thorough Bass  

Suite II en V uit Six Suittes de Clavessin

Johann Sebastian Bach

Partita nr. 1 in Bes-groot voor klavecimbel, BWV 825

 

Kaarten

€ 16,00 p.p.