Mozarts grote mis & Händel

  • 30 november 2019 - 20:15

  • Badkapel

  • Slider klein josvanveldhoven

Beschrijving

Dit wordt de grootste bezetting die we ooit op het podium hebben gebracht: 90 zangers en musici komen naar de Badkapel voor Mozarts Grote mis in c-klein.

 

De begaafdste talenten van het Amsterdams Conservatorium spelen in het Sweelinck Barokorkest. Ze bundelen hun krachten met de zangers van Musa. Dat koor heeft zich ontpopt tot een van onze beste vocale ensembles, wat mede te danken is aan hun muzikaal leider Peter Dijkstra (ook de chef van het Nederlands Kamerkoor). Dit concert staat onder leiding van Jos van Veldhoven. Als voormalig artistiek leider bracht hij de Nederlandse Bachvereniging tot grote hoogten. 

 

In de imposante Badkapel in Scheveningen, op een steenworp van zee, vertolken ze Mozarts Grote Mis in c-klein. Een kathedraal. Om de Allerhoogste te eren wilde Mozart het beste van zichzelf geven, zowel in compositietechnisch vernuft als in menselijke expressie. Hij gaf zijn dubbelkorige muziek verbluffende zeggingskracht. Desondanks liet hij zijn meesterwerk onvoltooid. Clemens Kemme bouwde de kathedraal af. Hij verrichtte zijn werk zo overtuigend in Mozarts geest, dat kenners paf staan. Zijn versie klinkt nu voor het eerst in Nederland naast Mozarts Agnus Dei uit de Litaniae Lauretanae en zijn bewerking voor strijkers van Bachs Prelude en fuga in d-klein uit Das Wohltemperierte Clavier II.
 


Uitvoerenden

Sweelinck Barokorkest & Musa, Jos van Veldhoven (dirigent), Anastasia Terranova & Sofia Pedro (sopraan), Gabe Clarke (tenor) en Andrew Hopper (bas)


Programma

Wolfgang Amadeus Mozart

Grote mis in c, KV 427 
Agnus Dei uit Litaniae Lauretanae KV 195
Prelude & Fugue in d klein KV 405/4                                        
(bewerking van Bachs prelude en fuga uit Das Wohltemperierte Clavier II)

Georg Friedrich Händel

Symphony uit Israel in Egypt, HWV 54
Larghetto en Allegro uit Saul, HWV 53

 

Kaarten

€ 27,50 p.p.