Laatste nieuws

"Als we willen dat alles blijft zoals het is, moet alles anders worden"- woorden die u niet voor het eerst van Musica Antica hoort. Wat gelukkig blijft zoals het is, zijn drie reeksen prachtige concerten die we voor u in Den Haag en Voorschoten op stapel hebben staan. Wel verandert er iets achter de schermen: komend seizoen draagt Jörn Boysen, na 11 jaar artistiek leider van Musica Antica te zijn geweest, het muzikale stokje over. Tim Veldman wordt onze nieuwe artistiek leider. Vol trots presenteren Jörn en Tim in het komende seizoen 16 schitterende concerten die zij de afgelopen maanden samen hebben geprogrammeerd.
 
In de serie Oude Muziek Nieuw hebben ze zes juweeltjes gekozen. We beginnen met een heel bijzonder project: fortepiano-concerten op een instrument met houten hamertjes. Mozarts eigen pianobouwer  Stein maakte zulke instrumenten, dus u begrijpt welke muziek u erop zult horen. Na het Vriendenconcert met Miguel Rincón komen in december The Gesualdo Six alsnog naar Den Haag: Engelse vocale pracht onder de kerstboom. Musica Gloria laat in een grote bezetting horen hoe de concerten die Händel en Corelli samen in Rome gaven, geklonken kunnen hebben. En we besluiten met het baroktheater Les Jardins des Playsirs.
 
We ontvangen u vier keer op Kasteel Duivenvoorde. Ton Koopman tekent voor de feestelijke opening van het Musica Antica-seizoen. Due Oratori, in 2020 nog door de lockdown geannuleerd, zijn gegroeid en nu Duivenvoorde meer dan waardig. Datzelfde geldt voor sopraan Iris Bouwman, die bij ons debuteerde in een Barok op Vrijdag-concert. Benjamin Glaubitz geeft het slotakkoord van deze zeer kwalitatieve serie met een eigen keuze uit het Duitse Lied-repertoire.
 
In Barok op Vrijdag was het lastig kiezen uit het vele moois dat de conservatoria van Den Haag, Amsterdam en Utrecht komend studiejaar gaan spelen. Daarom wijken we in drie concerten van de vrijdagmiddag af. Maar wie zou Venetiaanse pracht uit 1600, het resultaat van een week masterclasses van Ton Koopman en vooral Beethovens enige oratorium Christus am Ölberge willen missen?
 
We hopen dat de enkele afwijkende dag, locatie of tijdstip geen beletsel moge vormen om onze concerten te bezoeken. Wat u in geen geval zou mogen missen zijn de verklankingen van Jörns vertrek en Tims komst. Begin maart maken we muzikaal kennis met Tim Veldman en zijn ensemble Voci d'Altrove in een Siciliaans programma. En met Buxtehudes Membra Jesu Nostri neemt Jörn vanaf de galerijen van de Lutherse Kerk op zijn eigen verjaardag afscheid van ons.
 
Bij Musica Antica zitten musici en publiek veilig in de concertzaal, dat hebt u de afgelopen 2 jaar gemerkt. Wat er komend jaar ook gebeurt, de draaiboeken liggen klaar voor het geval dàt. We gaan ons uiterste best doen om alle wonderschone Oude Muziek uit deze seizoensbrochure te laten klinken. En natuurlijk krijgt u weer vroegboekkorting als u vóór 15 september losse concertkaarten bestelt.
 
We verwelkomen u van harte in onze nieuwe concertseizoen! Met hartelijke groet,
                                   
Jörn Boysen, Tim Veldman en Ernst Jaap Rozenboom