Laatste nieuws

Sinds ik begin 2022 bij Musica Antica gekomen ben heb ik in een aantal bijzondere concerten de serie leren kennen als een hecht gezelschap. Het trouwe publiek vol Kenner und Liebhaber, de enthousiaste vrijwilligers, de vele donateurs en de bezielende leiding van Jörn Boysen en Ernst Jaap Rozenboom maakten dat ik me meteen op mijn plek voelde. Als klavecinist en blokfluitist, opgeleid in de historische uitvoeringspraktijk in Utrecht en Bremen, is het artistiek leiderschap van Musica Antica de uitgelezen kans om mijn visie op oude muziek te kunnen delen met Den Haag.

Het uitvoeren van muziek uit vervlogen tijden is eigenlijk een behoorlijk modern verschijnsel. Tot in de achttiende eeuw werd er vrijwel uitsluitend hedendaagse muziek uitgevoerd en er was dan ook een enorme honger naar nieuw repertoire, gecomponeerd in de stijl van de dag. Voorlopers van onze serie, zoals de Academy of Ancient Music in Londen (1710) of later de Berlijnse heruitvoering van de Matthäus Passion door Mendelssohn (1829), waren grote uitzonderingen. Musici en publiek hoorden dus bijna alleen hun “eigen” muziek.

Hoewel er natuurlijk veel muziek verloren is gegaan is er nog zo ongelooflijk veel moois over. Veel meer dan er regelmatig bij concerten op de lessenaar staat, en – ik maak me geen illusies – ook veel meer dan we u kunnen laten horen in onze serie. Het is dan ook een groot plezier uit al die bijzondere creaties van toen, met de beste musici van nu, mijn eigen stempel te mogen drukken op de selectie, met een goede balans tussen geliefde meesterwerken en ongehoorde schatten.

Muziek is een levende kunst. Om een oude partituur opnieuw tot leven te wekken, is het niet genoeg om zo goed mogelijk te “doen wat er staat”. We moeten de muziek ons steeds opnieuw eigen maken, ons laten inspireren, improviseren, arrangeren en componeren, om zo op onze eigen en daarom authentieke wijze naast onze voorgangers te staan, overtuigd door ons klinkende resultaat maar nooit klaar met leren. Als klein kind wilde ik al ontdekkingsreiziger worden, de wereld in kaart brengen en op plekken komen waar nog niemand ooit geweest was. Oude muziek is voor mij deze ontdekkingsreis, die ik graag samen met u maak!

Tim Veldman