Barokmuziek van Peking tot Rio

  • 5 april 2018 - 20:15

  • Paleiskerk Den Haag

  • Slider petit appartement du roi dans le ch teau de versailles   versailles en france

Beschrijving

In verre oorden komt de laatste jaren barokmuziek onder het stof vandaan, zowel bij de Zuid-Amerikaanse jungle als in de verboden stad van Peking. Vele componisten staken in de zeventiende en achttiende eeuw enthousiast grenzen over, zowel binnen als buiten Europa. Een rijke uitwisseling van muzikale ideeën en stijlen was het gevolg.

 

De musici van Collegium Musicum Den Haag – in 2016 de winnaars van het Internationaal Van Wassenaer Concours – spelen werken van reislustige componisten. De Franse jezuïet Joseph Marie Amiot, gestationeerd in Peking, verwerkte Chinese muziek in zijn ‘Divertissements chinois’. De Moldavische prins Dimitrie Cantemir noteerde in Istanbul traditionele Turkse muziek. Voor het theater in Rio de Janeiro schreef Cimarosa een sprankelende opera, waarvan de musici de ouverture spelen. Een te Bolivia teruggevonden sonate van Locatelli komt ook te staan op hun lessenaars, net als de suite uit ‘Le bourgeois gentilhomme’ van Gian-Baptiste Lully. De oogappel van Zonnekoning Lodewijk de Veertiende, die bekendstaat als de grondlegger van de Franse muziek, was een Italiaan.

 

Het programma wordt bekroond met muziek van de immigrant Giuseppe Sammartini en een klavecimbelconcert van de Tsjech Johann Andreas Colizzi, die aan het Haagse hof triomfen vierde en Koning Willem I tot zijn leerlingen mocht rekenen. Een grensverleggend programma.

 

Collegium Musicum
Claudio Ribeiro (klavecimbel en muzikale leiding), Antina Hugosson (concertmeester), Elin Eriksson (viool), John Ma (altviool), Nina Hitz (cello), Silvia Jimenez Soriano (contrabas), Inês d’Avena (blokfluit), Melody Yeomans, Clare Beesley (traverso), Bolko Kloosterman, Mariantonia Riezu (hoorn), Marianna Soroka (percussie)

 


Uitvoerenden

Collegium Musicum Den Haag | Claudio Ribeiro (klavecimbel en muzikale leiding)


Programma

Joseph Marie Amiot
Delen uit ‘Premier Divertissement Chinois’ en ‘Deuxième Divertissement Chinois’

Dimitrie Cantemir
Bewerkingen van traditionele Turkse muziek: nihavent - devr-i kebir (Derviş Mustafa) – buselik devr-i revan (Kantemiroğlu) – ‘Elçi peşrevi’, ırak – düyek

Domenico Cimarosa
Ouverture van ‘L'Italiana in Londra’

Piero Locatelli
Sonate nr. 10

Jean-Baptiste Lully
Suite uit ‘Le bourgeois gentilhomme’

Giuseppe Sammartini 
Concerto a più istromenti per la fluta

Johann Andreas Colizzi
Concert voor klavecimbel en orkest in D

 

 

 

Kaarten

€ 26,50 p.p.