Arrow_left_overlayGa terug naar Archief

17 februari 2017 - 20:15

Phantasticus

De musici van het Castello Consort delen een passie voor 17de-eeuwse muziek. In het Festival Oude Muziek, maar ook in het buitenland, staan ze regelmatig op het podium.

 

In de zeventiende eeuw kwam de instrumentale muziek tot bloei. Steeds uitbundiger gingen componisten experimenteren. Ze daagden musici uit grenzen in hun speeltechniek te verleggen. De Stylus Phantasticus ontstond. Volgens de overlevering zou Claudio Merulo, de organist van de San Marco in Venetië, daartoe de aanzet hebben gegeven. Met woeste improvisaties deed hij zijn tijdgenoten versteld staan. Omdat Venetië een pleisterplaats was voor muziek, waar componisten uit alle windstreken naar toe trokken, was zijn invloed verstrekkend.

 

Het Castello Consort speelt instrumentale en vocaal/religieuze werken van componisten die hun verbeeldingskracht ruim baan durfden te geven. U beluistert briljante instrumentale werken, vol Mediterrane gloed, maar ook de aangrijpende boetepsalm De Profundis van Nicholas Bruhns. 

 

Athanasius Kircher over de Stylus Phantasticus: ‘Dfantastische stijl is bij uitstek geschikt voor instrumentale muziek. Het is de meest vrije en meest ongehinderde compositiemethode die aan niets is gebonden, noch aan tekst noch aan een muzikaal thema.’

Uitvoerenden:

Castello Consort

Fotos / Video:

Programma

Informatie:

Plaatsen : €20,00 p.p. (inclusief pauzedrankje)

Tijd: 20:15

Bestel