William Byrd in focus

  • 20 maart 2020 - 17:00

  • Oud-Katholieke Kerk

  • Slider montage darnley stage 3

Beschrijving

“Hij strekt onze Natie tot eer”. Die lovende woorden kreeg William Byrd toegezwaaid door Henry Peacham. Hij schreef ze op in zijn etiquette boek voor jonge mannen, dat hij uitgaf onder de titel The Compleat Gentleman. In zijn verhandeling over voorbeeldig gedrag en onberispelijke smaak liet hij vele schrijvers, kunstenaars en componisten de revue passeren als lichtende voorbeelden. Dat Peacham Byrd noemde, bewijst dat hij ruim van geest was. Want Byrd gold tijdens zijn leven als een outcast: hij was een uitgesproken katholiek in een tijd waarin de Anglicaanse kerk, de Church of England, de identiteit van de Natie bepaalde.

Byrds verdiensten als componist waren dusdanig groot dat hij kon blijven werken voor de Chapel Royal en zelfs een door de Kroon ingesteld monopolie kon verwerven op het drukken van zijn muziek. Maar door stug vast te houden aan zijn geloof werd hij alsnog verjaagd uit zijn positie. Tijdgenoten beschouwden hem als een crimineel, omdat hij als ‘recusant’ weigerde de Anglicaanse diensten bij te wonen. 

De muziek van Byrd reflecteert deze woelige periode in de Engelse geschiedenis: van de afstandelijke perfectie van zijn Latijnse missen via de zoete huiselijkheid van zijn consort music naar de gewaagde opstandigheid van meesterwerken als Infelix Ego en Ne Irascaris.

Vorig seizoen veranderden we onze serie Bach op Vrijdag in Barok op Vrijdag. We bleven muziekliefhebbers de kans geven hun week met Oude Muziek te bekronen. Ook bleef het podium gereserveerd voor conservatoriumstudenten en andere jonge talenten. Nieuw was het veelzijdiger programma. Naast muziek van Bach en tijdgenoten programmeerden we ook vroeger en later repertoire. Er viel meer te ontdekken. De reacties waren onverdeeld enthousiast. Barok op Vrijdag blijft. Dit jaar strijken we ook neer in de Oud-Katholieke Kerk. Een schuilkerk met een flamboyant barokaltaar.


Uitvoerenden

Vocaal ensemble van het Koninklijk Conservatorium o.l.v. Robin Blaze.


Programma

William Byrd
Mis voor 4 stemmen: Kyrie, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei
Mis voor 3 stemmen: Gloria, Credo

Motetten: Laudibus in Sanctis – O Quam Gloriosum

Consort Songs: Rejoice unto the Lord  – Ye sacred muses

Composities voor gamba consort: In Nomine á 5 – Fantasia á 4

Fantasia in C voor orgel solo

Uitvoerenden
Máté Bruckner, Noëlle Drost, Rita Gasala, Maud Haering, Julie Jensen, Marcel Jorquera Vinyals, Kitty Lai, Carlos Negrín Lopez, Korneel Van Neste, Chris Postuma, Elisa de Toffol, Jaap van der Wel (zang)

Magdalena Kasprzyk-Dobija, Anna Lachegyi, Alex Baker, Takumi Hiratsuka (viola da gamba)

Halldór Arnarson (orgel)

 

Kaarten

€ 16,00 p.p.

inclusief pauzedrankje