Arrow_left_overlayGa terug naar Archief

24 mei 2019 - 17:00

Voor Louis XIV

Muziek speelde aan het hof van Lodewijk XIV een centrale rol. De Zonnekoning was een melomaan. Hij liet zichzelf ophemelen in grandioze opera’s. Zijn huiscomponist Jean Baptiste Lully leverde de muziek.

 

Maar ook in zijn privé-vertrekken liet Lodewijk XIV musici verschijnen, zelfs in zijn slaapkamer zodat hij zich kon laven aan muziek in het comfort van zijn hemelbed. Drie musici van het Haagse barokorkest Concert d’Apollon spelen intieme kamermuziek van vier hofcomponisten en -musici die de koning destijds op zijn wenken bedienden. In het afwisselende programma klinken solowerken, zoals vurige gambamuziek van Marin Marais, duo’s en trio’s.


De musici spelen ook briljante stukken van Élisabeth Jacquet de la Guerre. Zij was een van de succesvolste vrouwelijke barokcomponisten. Het Haagse barokensemble Concert d’Apollon debuteerde vorig seizoen bij Musica Antica. In het Festival Oude Muziek maakten de musici furore bij pers en publiek.

 

Barok op Vrijdag

Met Barok op Vrijdag presenteren we een nieuwe concertserie met deels een vertrouwd gezicht. Net als in onze vorige serie Bach op Vrijdag geven we muziekliefhebbers de kans om acht keer per seizoen de week te bekronen met Oude Muziek. Ook blijven we conservatoriumstudenten en andere jonge talenten in de schijnwerpers zetten. Nieuw is dat we een veelzijdiger programma aanbieden. Naast muziek van Bach en tijdgenoten laten we ook vroeger en later repertoire aan bod komen. Zo valt er meer te ontdekken. Sluit uw week inspirerend af met een concert van een uur.

 

Uitvoerenden:

Le Concert d’Apollon: Elise Dupont (viool), Alon Portal (gamba), João Rival (klavecimbel)

Fotos / Video:

Programma

Jean-Baptiste Lully

Mélange de pièces sur les ballets de jeunesse:

Ouverture du ballet de Xerxès (1660) 
Du ballet de l’amour malade (1657): Air pour le Scaramouche et sarabande 
Du ballet de la Raillerie (1659): Air des contrefeseurs – Gavotte – La lochie 

 

Robert de Visée

Prélude pour le clavecin en sol majeur

 

Marin Marais 

Suite pour la viole et la basse en mi mineur – Livre V

 

Élisabeth Jacquet de La Guerre

Mélange des pièces pour le clavecin et le violon avec la basse

 

François Couperin

Troisième concert royal: Prélude 
Musette de taverny

 

Marin Marais

Sonnerie de Sainte-Geneviève du Mont de Paris

Informatie:

Plaatsen : €15,00 p.p. (inclusief pauzedrankje)

Tijd: 17:00

Bestel