Arrow_left_overlayGa terug naar Concerten

20 april 2018 - 17:00

Bach op Vrijdag – Bachs Serenata’s

Het Bach Ensemble komt met zangers en een royaal aantal orkestmusici naar de Lutherse Kerk. De internationaal vermaarde Fabio Bonizzoni dirigeert. Onlangs won hij nog een prestigieuze Gramophone Award voor zijn cd met vocale werken van Händel.

 

Het Bach Ensemble presenteert twee sprankelende cantates, Serenata’s, die Bach schreef voor de verjaardagen van de keurvorst van Köthen en diens echtgenote. De tekst van de cantates is overgeleverd, de muziek helaas niet. Het is een spannende uitdaging om de ontbrekende noten te reconstrueren. De methode: analyseer de tekstboekjes en zoek in de tientallen vocale werken van Bach die wel volledig bewaard zijn gebleven naar teksten met een vergelijkbare omvang en ritme. Gebruik de muziek bij die teksten voor het te reconstrueren stuk – de kans is groot dat ook Bach twee keer dezelfde partijen uit de kast trok. En om verjaardagscantates extra feestelijk te maken moet je natuurlijk extra blazers optrommelen, net als toen. 

 

Het ensemble zet voor de Serenata, BWV 36a, een bestaande reconstructie op de lessenaars. Studenten gaan zelf BWV 66a reconstrueren. Een wereldpremière !

 

Over Bach op Vrijdag
Voor vele muziekliefhebbers is het een vast ritueel. Acht keer per seizoen sluiten ze hun week af in de Lutherse Kerk met Bach op Vrijdag. Acht keer een programma rond Bach, waarin zijn veelzijdige oeuvre van meerdere kanten wordt belicht. Conservatoriumstudenten uit Amsterdam, Den Haag en Utrecht vertolken cantates en instrumentale werken van Bach en tijdgenoten. Omdat de programma’s tijdens het studiejaar worden ingevuld, schetsen wij hier de grote lijn. Op onze website maken wij per concert tijdig het volledige programma bekend.

Uitvoerenden:

Bach Ensemble van het Koninklijk Conservatorium, Fabio Bonizzoni (dirigent)

Fotos / Video:

Programma

Johann Sebastian Bach
Serenata ‘Steigt freudig in die Luft’, BWV 36a (1726) – Cantate voor de 24ste verjaardag van de Prinses van Anhalt Köthen: Charlotte Friederike Amalie van Nassau-Siegen

Serenata ‘Der Himmel dacht’ auf Anhalts Ruhm und Glück’, BWV 66a (1718) – Cantate voor de 24ste verjaardag van Leopold, Prins van Anhalt Köthen

Informatie:

Plaatsen : €15,00 p.p. (inclusief pauzedrankje)

Tijd: 17:00

Bestel