Arrow_left_overlayGa terug naar Archief

20 april 2018 - 17:00

Bach op Vrijdag – Bachs Serenata

Hij won een Gramophone Award – de Oscar van de klassieke muziek – voor zijn cd met Händels ‘Apollo e Dafne’. Fabio Bonizzoni is een grootheid. De zangers en musici van het Bach Ensemble (Koninklijk Conservatorium) presenteren onder zijn leiding een feestelijk programma. Op hun lessenaars verschijnen Bachs dansante Eerste orkestsuite en een sprankelende Serenata, een verjaardagscantate, voor de prins van Köthen.

 

De tekst van Bachs verjaardagscantate is overgeleverd, de muziek helaas niet. Het is een uitdaging om de ontbrekende noten te reconstrueren. De methode: analyseer het tekstboekje en zoek in de vocale werken van Bach die wel volledig bewaard zijn gebleven naar teksten met een vergelijkbare omvang en ritme. Gebruik de muziek bij die teksten voor het te reconstrueren stuk – de kans is groot dat ook Bach twee keer dezelfde partijen uit de kast trok. En om een verjaardagscantate extra feestelijk te maken moet je natuurlijk extra blazers optrommelen, net als toen. De studenten gaan zelf de cantate reconstrueren. Een wereldpremière!

 

Zangers en musici Bach Ensemble
Tinka Pijpker (sopraan), Aleksan Chobanov (alt), Carlos Négrin Lopez (tenor), Yuichi Sakai (bas), Sakura Goto, Laura Diaz Martin, Yumina Ishii (viool I), Laura Sophie von der Goltz, Giulia Capecchi , Aleksandra Kwiatkowska (viool II), Simone Siviero (altviool), Sydney ZumMallen (cello), Takumi Hiratsuka (violone), Karlijn Oost, Humberto Garcia (hobo), Trevor Sze (fagot), Laura Motta (klavecimbel)

 

Over Bach op Vrijdag
Voor vele muziekliefhebbers is het een vast ritueel. Acht keer per seizoen sluiten ze hun week af in de Lutherse Kerk met Bach op Vrijdag. Acht keer een programma rond Bach, waarin zijn veelzijdige oeuvre van meerdere kanten wordt belicht. Conservatoriumstudenten uit Amsterdam, Den Haag en Utrecht vertolken cantates en instrumentale werken van Bach en tijdgenoten. 

Uitvoerenden:

Bach Ensemble van het Koninklijk Conservatorium, Fabio Bonizzoni (dirigent)

Fotos / Video:

Programma

Johann Sebastian Bach
> Orkestsuite nr. 1, BWV 1066

> Serenata ‘Der Himmel dacht’ auf Anhalts Ruhm und Glück’, BWV 66a (1718) – Cantate voor de 24ste verjaardag van Leopold, Prins van Anhalt Köthen

Informatie:

Plaatsen : €15,00 p.p. (inclusief pauzedrankje)

Tijd: 17:00

Bestel