Arrow_left_overlayGa terug naar Archief

9 maart 2018 - 17:00

Bach op Vrijdag – Stabat Mater

Maar liefst 30 zangers en een instrumentaal ensemble komen naar de Lutherse Kerk voor twee hoogtepunten uit de Italiaanse Barok. Domenico Scarlatti schreef als muzikaal leider van de Cappella Giulia in de Sint Pieter een indrukwekkend tienstemmig Stabat Mater. Het is een van de mooiste verklankingen van het middeleeuwse gedicht over Maria die treurt om haar stervende zoon. Een rijk en expressief meesterwerk. Scarlatti schreef zijn Stabat Mater voor het Vaticaan, waar meerstemmige muziek de norm was. 

Giacomo Carissimi werkte ook in Rome, aan het Collegium Germanicum waar hij als componist veel vrijheid genoot. Hij liet zich in zijn religieuze muziek zelfs inspireren door de opera’s van zijn tijd. Met Jephte schreef hij in 1649 geschiedenis, want het is een van de eerste oratoria.

Ook in Jephte staat, net als in Scarlatti’s Stabat Mater, het verlies van een kind centraal. Jephte verliest zijn dochter, door een belofte aan zijn oud-testamentische god. Van het verhaal maakte Carissimi een pakkend muziekdrama, met een wondermooi lamento aan het slot, een van de aangrijpendste stukken uit de vroege Barok.

 

Dirigent en Tallis Scholar JanJoost van Elburg
JanJoost van Elburg dirigeert de 30 zangers en de groep instrumentalisten van het Bach Ensemble van het Koninklijk Conservatorium. Voor dit programma is hij een ideale dirigent. Als zanger van de wereldberoemde Tallis Scholars leerde hij het vroege meerstemmige koorrepertoire kennen als geen ander. Als dirigent stond hij voor vele ensembles zoals The Renaissance Singers (Londen), het Bartholomew Consort (Oxford), Cantiones Sacrae (Schotland) en het Lelikoor en Westerkerkkoor in Amsterdam. Als vaste dirigent is hij bovendien verbonden aan het Blackdowns Early Music Festival.

Uitvoerenden:

Het Bach Ensemble van het Koninklijk Conservatorium, JanJoost van Elburg (dirigent)

Fotos / Video:

Programma

Domenico Scarlatti
Stabat Mater

Giacomo Carissimi
Jephte

 

Informatie:

Plaatsen : €15,00 p.p. (inclusief pauzedrankje)

Tijd: 17:00

Bestel