Oprichter Musica Antica Nico van Schouwenburg overleden

Op 1 Aug 2018 is Nico van Schouwenburg overleden, op 78-jarige leeftijd. Als concertorganisator en bestuurslid in meerdere stichtingen speelde hij een belangrijke rol op het gebied van de Oude Muziek in Nederland. Met zijn liefde voor Oude Muziek en historische uitvoeringspraktijk wist hij jarenlang zijn publiek en medewerkers te enthousiasmeren.

Nico van Schouwenburg werd in Amsterdam geboren en werkte voor grote bedrijven als Philips en Lucent en voor verschillende ministeries. Hij hield van Oude Muziek, speelde klavecimbel en bleef van jongs af aan gedreven om nieuw repertoire te ontdekken.

In 1995 richtte Nico van Schouwenburg de stichting Musica Antica da Camera op, oorspronkelijk bedoeld voor zijn eigen ensemble, het Broken Consort. Maar Nico wilde meer. Hij voelde zich betrokken bij de studenten van de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Voor hen wilde hij zich inzetten. Daarom begon hij concerten voor jonge musici te organiseren. Hij begon met concerten in Voorschoten en breidde zijn activiteiten in 2006 uit naar Den Haag. Door zijn gedrevenheid groeide Musica Antica da Camera uit tot een van de belangrijkste podia voor Oude Muziek in Nederland. Het succes was mede te danken aan zijn vrouw Biene die voor hem altijd een belangrijke steun was.

Nico was in zijn muziekkeuzes eigenzinnig. Hij was wars van platgetreden paden: niet voor de duizendste keer Vivaldi’s Vier jaargetijden, maar ten onrechte vergeten repertoire wilde hij op het podium brengen. Na zijn afscheid als artistiek leider van Musica Antica da Camera gaf Nico het vuur door aan de volgende generatie die de door hem ingeslagen weg even eigenzinnig en nieuwsgierig voortzet.

Meer dan 20 jaar stond Nico van Schouwenburg helpend aan de wieg van de carrière van vele musici en ensembles die inmiddels over de hele wereld zijn uitgewaaierd. De binnengekomen brieven, mails en kaarten getuigen van hun dankbaarheid.

Dinsdag 7 augustus nemen we afscheid van Nico.

Bestuur, directie, medewerkers en vrijwilligers van Musica Antica da Camera