Arrow_left_overlayGa terug naar Archief

15 december 2017 - 17:00

Bach op Vrijdag – Een 17de-eeuwse Kerst met Glühwein

Een wondermooi kerstprogramma met 16de- en 17de-eeuws kerstrepertoire en consortmuziek van grootmeesters als Scheidt, Praetorius, Schütz en Schein. De musici en zangers van het Bach Ensemble staan onder leiding van Daniël Brüggen en Mieneke van der Velden, die bij Musica Antica al meerdere memorabele concerten hebben gegeven.  


De zangers en musici hullen de Lutherse Kerk in vroegbarokke kerstsfeer. Net als toen – en de traditie is gebleven tot de dag van vandaag – schenken wij Glühwein tijdens dit extra feestelijke concert in onze serie Bach op Vrijdag.

Met dit programma dompelt u zich bovendien onder in de traditie van het consort. Een consort is een homogeen klinkend ensemble met instrumenten die tot dezelfde familie behoren. U beluistert drie verschillende consorten: met respectievelijk gamba’s, traverso’s en blokfluiten in verschillende soorten en maten. Deze verschillende ensembles treden niet alleen afzonderlijk op, maar ook gezamenlijk, in stukken waarin ze tegenover elkaar komen te staan: composities die betoveren door de kleurrijke contrasten.  

 

Over Bach op Vrijdag

Voor vele muziekliefhebbers is het een vast ritueel. Acht keer per seizoen sluiten ze hun week af in de Lutherse Kerk met Bach op Vrijdag. Acht keer een programma rond Bach, waarin zijn veelzijdige oeuvre van meerdere kanten wordt belicht. Conservatoriumstudenten uit Amsterdam, Den Haag en Utrecht vertolken cantates en instrumentale werken van Bach en tijdgenoten. Omdat de programma’s tijdens het studiejaar worden ingevuld, schetsen wij hier de grote lijn. Op onze website maken wij per concert tijdig het volledige programma bekend.

Uitvoerenden:

Gamba-, blokfluit- en traverso-consort Koninklijk Conservatorium o.l.v. Mieneke van der Velden en Daniël Brüggen | Judith Sepulchre, Heleen Bongenaar (sopraan), Minho Jeong (alt), Korneel van Neste (tenor), Máté Bruckner (bas)

Fotos / Video:

Programma

Melchior Vulpius 1570-1615
‘Es ist ein Ros ensprungen’
Samuel Scheidt 1587-1654
Paduan a 4
Johann Michael Bach 1648-1694
‘Fürchtet euch nicht’
Johann Sebastian Bach  1685-1750
‘O Jesulein süss, o jesulein mild’
Michael Praetorius 1560-1629
‘Puer natus in Bethlehem’
Michael Praetorius
‘In dulci Jubilo’ a 8
Johann Herman Schein 1568-1730
Intrada a 4
Padouana / Gagliarda a 5
(uit Banchetto Musicale)
Samuel Scheidt
‘O Nachbar Roland’ a 5
Michael Praetorius
‘Resonet in laudibus’  
Franz Tunder 1614–1667
‘Ein kleines Kindelein’
Michael Praetorius
In natali Domini a 4
‘Es ist ein Ros entsprungen’
Heinrich Schütz 1585-1672
‘Beschluss der Geburt unseres Herrn und Seligmachers Jesu Christi’

Informatie:

Plaatsen : €15,00 p.p. (inclusief pauzedrankje)

Tijd: 17:00

Bestel