Arrow_left_overlayGa terug naar Archief

9 mei 2019 - 20:15

Kunstgeyger & Bierfiedler

“Van begin tot eind weet ze de aandacht vast te houden met even levendig als intens spel. De wisselwerking met haar ensemble Furor Musicus is uitstekend … dit zou iedere barokliefhebber moeten horen (***** De Volkskrant).”


In 17de-eeuws Duitsland bestond onderscheid tussen twee soorten violisten: Kunstgeiger en Bierfiedler. De Kunstgeiger waren stadsmuzikanten met een gedegen opleiding achter de rug. De Bierfiedler traden op bij feesten en partijen. Ze werden weggezet als randfiguren en amateurs. Ten onrechte! Het waren vrije geesten die konden improviseren als geen ander en hun vioolspel verrijkten met ornamenten en extra harmonieën. Hun invloed op de ontwikkeling van de viooltechniek was immens. Ook gingen componisten door hun feestelijke spel anders schrijven voor viool.

 

Johann Fischer vereeuwigde de klassenstrijd tussen de violisten in een meesterlijke suite vol satire: Unterschied zwischen Violinisten und Fiedler. Het is het hoogtepunt van dit concert met razendvirtuoze sonates en suites van componisten en violisten van divers pluimage.
 
De hemel in geprezen cd’s
De violiste Antoinette Lohmann is voor dit repertoire de aangewezen persoon. Zij kent de uitvoeringspraktijk door en door. Door haar ervaring in volks- en tangomuziek kan zij haar spel de vrijheid en expressie geven die deze muziek nodig heeft. Haar cd’s met haar ensemble Furor Musicus worden de hemel in geprezen en oogsten tienen in Luister en in diverse kranten vijfsterren-recensies. Jörn Boysen, artistiek leider van Musica Antica, speelt klavecimbel in het ensemble. 

Uitvoerenden:

Furor Musicus: Antoinette Lohmann (barokviool, violino piccolo, atlviool en klompviool), Jörn Boysen ( klavecimbel), Harjo Neutkens (theorbe), Maria Sánchez Ramírez (cello en bum-bass)

Fotos / Video:

Programma

Johann Fischer

Das Eins=Dreÿ und Dreÿ Eins, oder Der habile Violiste gewiesen Unterschied zwischen Violinisten und Fiedler

 

Sonates en suites van

Johann Jakob Schmelzer en anderen (waaronder sonates uit de collectie van Liechtenstein-Castelcorn)

 

Informatie:

Plaatsen : €26,50 p.p. (inclusief pauzedrankje)

Tijd: 20:15

Bestel